Skip to content

Sollicitatiebrief GroenLinks Amsterdam GR 2022

Geachte leden van de kandidatencommissie,

Wat een tijd om te solliciteren op deze prachtige functie. Het is een achtbaan geweest de afgelopen drie jaar, en wat is het mooi wat we tot nu toe al hebben bereikt. De donuteconomie van Kate Raworth, de investeringen in de kunst- en cultuursector, Routekaart Klimaatneutraal, banenplannen en een andere blik op groen en biodiversiteit in de stad en de regio. Het begon heel mooi, een grote overwinning met 10 zetels. Coalitieonderhandelingen met een akkoord waar duidelijk was dat GroenLinks de leiding had. Dat is nu anders. We zitten in een pandemie en een economische crisis waarbij kwetsbare groepen het hardst worden getroffen. En alsof dat niet alles is, hebben we moeilijke keuzes moeten maken door de financiële tekorten in onze begroting. Maar dat heeft ons niet weerhouden om dit op de GroenLinks-manier te benaderen. De energietranisitie, onderwijs, jeugdzorg; we hebben ervoor gezorgd dat we eerlijk investeren in de stad en dat er gezorgd wordt voor de mensen.

De stad is continu aan het veranderen, en daar hoort een dynamische, intersectionele en holistische blik bij. Binnen de portefeuilles waar ik actief ben, kijk ik ook vanuit andere domeinen hoe we de stad kunnen verbeteren samen met stemmen uit de stad. Zoals het voorstel om ondernemers in een veranderende stad ondersteuning aan te bieden met de effecten van gentrificatie op basis van voorstellen van Verdedig Noord, of het vergroenen van ontwikkelbuurten op te nemen in het beleid gebaseerd op het initiatief Bloei en Groei in Amsterdam Zuidoost. Niet alleen binnen Amsterdam, ook op nationaal en internationaal vlak zoek ik de samenwerking op, zoals bijvoorbeeld rondom Schiphol en circulaire economie.

Maar ook in crisistijd is het belangrijk om te kijken hoe we zicht hebben op de mogelijkheden die het biedt. We hebben gezien hoe alles is gegaan rondom het AEB en er is niet voor niets een raadsenquête ingesteld. En toch waren er kansen. Zoals de aankoop van Westpoort Warmte waardoor de gemeente als aandeelhouder invloed heeft op de kosten van warmtevoorziening voor Amsterdammers en het gebruik van duurzame en circulaire bronnen. En toen ik dacht dat de rust was teruggekeerd, gebeurde iets ondenkbaar: de coronapandemie. Tijdens deze pandemie werden mijn portefeuilles economische zaken en kunst en cultuur hard geraakt. Bijna dagelijks heb ik gesprekken gevoerd met ondernemers en makers in de stad om ook te kijken hoe de gemeente hierin kan ondersteunen, maar bood ik vooral ook een luisterend oor aan. Het was niet makkelijk, maar samen met verschillende partijen zijn er mooie voorstellen gedaan zoals de Fair Practice Code met BIJ1 en coronasteun voor niet-gesubsidieerde culturele instellingen die overal buiten de boot vielen samen met de PvdA, CDA, VVD, CU en D66.

Ik heb veel mogen leren en ervaring op mogen doen als gemeenteraadslid. Daarbij heeft mijn functie als fractiebestuurslid en partijbestuurslid voor GroenLinks landelijk ertoe geleid dat ik meer bestuurlijke competenties aangeleerd heb. Competenties die ik graag zou willen gebruiken in de volgende periode om ook de nieuwe generatie politici te ondersteunen en ook de ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Omdat ik zowel rode als groene portefeuilles heb, maakt dit voor mij makkelijker om ook raadsleden te ondersteunen binnen hun domein en samen te kijken naar strategie en kansen. Via Stem op een vrouw heb ik als mentor ook verschillende vrouwen mogen begeleiden en bijdragen mogen doen over het werk als raadslid bij hun bijeenkomsten.

Nooit gedacht dat ik meer van een stad had kunnen houden dan ik al deed toen ik voor de eerste keer solliciteerde. Als raadslid bekijk je de stad met een hele andere bril. Je komt op plekken waar je normaal niet komt, krijgt informatie binnen die niet altijd op AT5 te zien is en de zorgen van de stad komen dagelijks binnen. De urgentie die ik de eerste keer solliciteren voelde is alleen maar groter geworden. En ik heb enorm veel zin om de komende campagne weer langs de deuren te gaan en weer fysiek in contact te komen met de mensen. Gemeenteraadslid zijn is een prachtig en eervol ambt, daarom wil ik GroenLinks Amsterdam ook via deze weg enorm bedanken dat ik dit namens de partij heb mogen doen. Ik hoop dan ook dat ik mijn werk mag voortzetten in de komende periode.

Warme groet,

Imane Nadif

XXX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *